en-Faza "Proći će"

03/08/2020

Postoje situacije kada kao roditelji ispitujete je li sve u redu, radite li sve kako treba, je li ponašanje koje vaše dijete pokazuje u određenoj dobi u skladu s tom dobi, u skladu s razvojnom fazom vašeg djeteta, u skladu s tim sa svim napisanim i nepisanim pravilima i zakonima dječjeg razvoja. Većinu vremena sve je u redu i sve radite kako treba, a dijete se razvija baš kako treba. To su takozvane normalne brige o roditeljstvu.

S druge strane, postoje situacije u kojima je sve još uvijek u redu, ali mogu se ipak odužiti faze koje zahtijevaju suradnju sa stručnjakom. Ako imate pitanja, ne oklijevajte pitati stručnjake oko vas ili šire. Ne prepustite djetetov razvoj slučajnosti, a posebno ne dopustite da se neke stvari izgube u fazi "proći".

Evo nekoliko primjera:

- Dijete je odavno prošlo dob kad je trebalo započeti razgovor. Tješi vas to kako "će proći" faza negovorenja. Možda je faza, ali možda biste trebali to provjeriti.

- Dijete je izuzetno sramežljivo. Možda je u fazi "proći će", a možda bi trebali razmisliti zašto je to tako.

- Dijete ne razumije jednostavne upute (a treba prema dobi). Možda je faza "proći će", a možda biste to trebali shvatiti ozbiljnije.

- Dijete ima slab apetit. Možda je faza "proći će", a možda je povezana s nečim drugim (djetetovo stanje, hrana koja ga muči ...).

Nije svako odstupanje znak upozorenja ili znak da nešto nije u redu. Neka odstupanja su zapravo samo "proći" fazu i proći. No neke će faze proći jer su prošle, a neke će možda trebati razmotriti ozbiljnije. Nije lako uspostaviti ravnotežu između "stvaranja od buhe slona" i "praviti se da se to ne dogodi pa će nestati". Slušajte svoje dijete, razgovarajte s ljudima koji su uključeni u odgoj djeteta, razgovarajte sa stručnjacima ako mislite da biste trebali. Uostalom, možete saznati da je vaše dijete nadareno na određenom području. Možda s vašim djetetom morate promijeniti / uskladiti način na koji komunicirate. Budite usklađeni s djetetom, pronađite jezik koji će razumjeti, pristup koji mu najviše odgovara. Zapamtite da je svako dijete jedinstveno i posebno i treba poseban i jedinstven pristup. Za to imate neke alate i potražite one koji vam nedostaju. A što se tiče faze "proći će" - sve će proći, na vama je da odlučite kako.