en-Formule za uspjeh

01/08/2020

Kakve veze roditeljstvo ima s matematikom? Nikada mi nije bilo jasno što je nejasno u matematici. Dobivate formulu, kratko objašnjenje i u tri skoka zadatak je riješen.

Trebalo mi je dugo vremena da shvatim da to nije slučaj sa svima nama, a situacija je ista s gotovo svim u životu. To možemo usporediti s receptom za jelo. Svi čitamo istu stvar, pogledamo upute, ali siguran sam da to ne djeluje na sve podjednako. Svi ćete pročitati iste riječi u ovom članku, ali sve ćete to doživjeti na svoj način. Zato uvijek ponavljam da ne postoji niti jedan recept za roditeljstvo, ne postoje upute koje bi dovele do savršenstva kojem težite.

Vratimo se matematici. Dan je za novu lekciju matematike (stigla je nova faza u djetetovom razvoju). Profesor (stručnjak za razvoj) kratko vam teorijski objašnjava o čemu se radi i započinje pisati formulu s određenim uputama. Što je sljedeće? - Postupak! Jedinstven i neponovljiv postupak koji samo vi možete objasniti. Postoji nekoliko mogućih ishoda:

1. Prije nego što profesor dođe do kraja, već ste razumjeli koncept i rješavate treći zadatak u nizu.

2. Pažljivo slijedite upute, analizirajte formulu, dio po dio. Sve vam je jasno i sljedeći zadatak uspijevate riješiti slijedeći zadanu formulu.

3. Sve vam je jasno, ali još niste savladali dio u sredini formule u posljednjoj lekciji (fazi), pa se prvo morate vratiti njemu da biste mogli riješiti taj zadatak.

4. Sve vam je jasno, ali radite nešto pogrešno u procesu i nemate pojma što.

5. Uopće vam nije jasno što su ta slova u formuli, što vam je sada potrebno i zašto se ne možete vratiti zadacima tipa 2 + 2 * 2.

6. Posebna vrsta ljudi - takozvani prepisivači. Ništa vam nije jasno ili nije, ali nemate volju da na taj način obavljate postupak, pa kopirate od nekoga za koga ste procijenili da je dobar. Da je netko možda pronašao neki novi postupak, možda samo zna kako doći do pola puta. Važno je samo da primijenite nešto za što ni sami ne znate što i kako. Bavite se rezultatom kako biste zadovoljili kriterije okoliša, a postupak za vas nije bitan.

Sada pokušajte primijeniti ono što je napisano prije na sve što čitate o odgoju i razvoju djeteta. Morate čitati, morate biti informirani, a vi morate pokušati primijeniti ono što vama i vašem djetetu odgovara. Možete ih "kopirati" od prijatelja, ali dobivate li uvijek iste rezultate? Normalno je da svi razumijemo drugačije, da ne razumijemo svi jednako, a normalno je i pitati stručnjake. To nije znak neznanja ili slabosti ili neuspjeha. To je znak da vam je stalo i da želite najbolje za sebe i svoje dijete. Čitajte, ali i pitajte, komentirajte!

Skice iz osobnog života (pregled):

Pohađam brojne edukacije za roditelje i stručnjake za razvoj, odgoj i obrazovanje. Često susrećem roditelje koji dolaze jer žele nešto poboljšati, vide da nešto ne ide dobro, žele potvrdu da rade sve kako treba .... Nije važno zašto dolaze. Sama činjenica da su oni tu i da otvoreno razgovaraju o tome koliko im je važna uloga roditelja, koliko im je važan proces odgajanja djeteta ... Svaki put mi upije suze na oči i izazove divljenje. Oni čine svoju najvažniju ulogu u životu još važnijom, a neizmjerna snaga je u tome što su se spremni otvoriti drugima i priznati da .... (ovo ostavljam svakome od vas na tumačenje).