en-Okruženje povjerenja

31/07/2020

Kao roditelji, naravno da želite da vam dijete uvijek govori istinu i bude upoznato s većinom njegovih aktivnosti tijekom odrastanja. Želite imati povjerenje u svoje dijete i želite da vaše dijete ima povjerenja u vas. Često čujem da roditelji žele biti prijatelji sa svojim djetetom. Vjerujte mi, povjerenje se može izgraditi i roditeljem djeteta i postavljanjem granica.

Kada je u pitanju povjerenje, kao i kod odraslih. morate ga dobiti i trebate ga dati. Krenimo od vaše iskrenosti prema djetetu. Vrlo važno pravilo svake komunikacije s djetetom je: "Nikad ne laži dijete, nikad!" Nemojte djetetu obećavati ono što znate unaprijed koje nećete ispuniti, samo da biste ga smirili u određenoj situaciji. U ranijoj dobi dijete ne želi spavati (također će se raspravljati o tome), a obećate mu da će, ako ode spavati, sutra ići na dugo planirano putovanje. Nemojte to raditi ako to stvarno ne mislite. Koliko god vam se čini da je dijete "malo" i ne razumije - jako ga razumije i pamti.Ovo je prvi korak ka gubljenju samopouzdanja. Dijete školske dobi ne želi učiti, a obećate mu novi mobitel ako počne učiti i popravlja ocjene (bit će govora o nagradama), ali to uopće ne namjeravate raditi. Ne, to nije situacija koju će dijete zaboraviti, kao što se možda nadate.

Što je s djetetovom iskrenošću prema vama? Djeca skrivaju ili preoblikuju istinu ako žive u okruženju u kojem se istina ne cijeni i u kojem je sami oblikujete. Uz to, djeca ne govore istinu kad misle da im ne bi smjela reći. To je zato što misle da vas trebaju zaštititi ili vas ne žele ljutiti, tužiti, ne žele biti "kažnjeni". Navest ću vam nekoliko primjera za gore navedeno. Vaše dijete u vrtiću ne želi jesti i vi više puta naglašavate da ste tužni zbog toga. Vaše dijete ne želi da budete tužni i reći će vam kako je to svaki put (srećom, u toj situaciji to možete provjeriti).Bilo bi dobro da svoju tugu ne povezujete s djetetovim ponašanjem (ne navodite tugu kao posljedicu djetetova ponašanja), već potražite uzrok takvog ponašanja i pokušajte ga riješiti. Nadalje, postoje situacije u kojima ste možda burno i negativno reagirali na djetetovo ponašanje. To također može izazvati situaciju kada vam dijete prestane govoriti sve o svemu ili govoriti istinu. Svojim negativnim komentarima i reakcijama na ponašanje vašeg djeteta ne izgrađujete povjerenje s djetetom i to se ponašanje neće promijeniti. U ranijoj dobi to može izgledati bezazlenije, ali kasnije dijete skriva vaše ocjene, prijatelje, simpatije....

Na primjer, vaše dijete je dobilo ocjenu "loše", a vi ste reagirali nasilno i negativno. Neće vam više reći, sakriti će se od vas. Većina će vam situacija biti opisana na način koji zadovoljava istinu koju želite čuti.

Vi ste uzor djetetu, vi ste njegovi roditelji koje on uvijek želi zadovoljiti u svakoj situaciji i želi da budete sretni i ponosni na njega , da ga ne uspoređujete i ne kritizirate, a ne da ga kažnjavate zbog određenog ponašanja koje uopće ne zna zašto i kako se manifestiraju. Ne povezujte ponašanje svog djeteta s negativnim emocijama i uvijek slušajte dijete, strpljivo i s povjerenjem. Možda je ta loša ocjena rezultat nečega drugog na čemu možete raditi zajedno. Možda vaše dijete ne želi jesti u vrtiću, jer je za njega novo okruženje. Uvijek budite iskreni prema svom djetetu, poštujte ga i slušajte ga. To ne znači da ćete biti ili trebate biti dosljedan roditelj.Povjerite svom djetetu kako bi vam moglo vjerovati!