Okruženje povjerenja

2020-08-01

Kao roditelji, naravno da želite da vam dijete uvijek govori istinu i da budete upoznati s većinom njegovih aktivnosti tijekom odrastanja. Želite imati povjerenje u svoje dijete i želite da vaše dijete ima povjerenja u vas. Često čujem da roditelji žele biti prijatelji sa svojim djetetom. Vjerujte mi, povjerenje se može izgraditi i postavljanjem granica.

Kada je u pitanju povjerenje, kao i kod odraslih, da biste ga dobili, morate ga i dati. Krenimo od vaše iskrenosti prema djetetu. Vrlo važno pravilo svake komunikacije s djetetom je: "Nikad ne lažite dijete, nikad!" Nemojte djetetu obećavati ono što unaprijed znate da nećete ispuniti, a samo da biste ga smirili u određenoj situaciji.

 Na primjer, u ranijoj dobi dijete ne želi spavati , a obećate mu da će, ako ode spavati, sutra ići na dugo planirano putovanje. Nemojte to raditi ako to stvarno ne mislite. Koliko god vam se čini da je dijete "malo" i ne razumije - itekako razumije i dobro pamti.  Dijete školske dobi ne želi učiti, a obećate mu novi mobitel ako počne učiti i popravi ocjene (bit će govora o nagradama), ali to uopće ne namjeravate učiniti. Ne, to nije situacija koju će dijete zaboraviti, kao što se možda nadate i vjerujte, loše će utjecati na njega.

  Što je s djetetovom iskrenošću prema vama? Djeca skrivaju ili preoblikuju istinu ako žive u okruženju u kojem se istina ne cijeni. Uz to, djeca ne govore istinu kad misle da ju ne bi smjeli izreći. To je zato što misle da vas trebaju zaštititi ili vas ne žele ljutiti, rastužiti ili ne žele biti "kažnjeni". Navest ću vam nekoliko primjera za gore navedeno. Vaše dijete u vrtiću ne želi jesti i vi više puta naglašavate da ste tužni zbog toga. Vaše dijete ne želi da budete tužni i reći će vam kako je jelo svaki put (srećom, u toj situaciji to možete provjeriti).Bilo bi dobro da svoju tugu ne povezujete s djetetovim ponašanjem (ne navodite tugu kao posljedicu djetetova ponašanja), već potražite uzrok takvog ponašanja i pokušajte ga riješiti. Nadalje, postoje situacije u kojima ste možda burno i negativno reagirali na djetetovo ponašanje. To također može izazvati situaciju u kojoj vam dijete prestane govoriti sve ili prestane govoriti istinu. Svojim negativnim komentarima i reakcijama na ponašanje vašeg djeteta ne izgrađujete povjerenje s djetetom, a samo ponašanje se neće promijeniti. U ranijoj dobi to može izgledati bezazlenije, ali kasnije dijete skriva  ocjene, prijatelje, simpatije....

Vi ste uzor djetetu, vi ste njegovi roditelji koje on uvijek želi zadovoljiti u svakoj situaciji i želi da budete sretni i ponosni na njega , da ga ne uspoređujete i ne kritizirate, a ne da ga kažnjavate zbog određenog ponašanja koje uopće ne zna zašto manifestira. Ne povezujte ponašanje svog djeteta s negativnim emocijama i uvijek slušajte dijete, strpljivo i s povjerenjem. Možda je ta loša ocjena rezultat nečega drugog na čemu možete raditi zajedno. Možda vaše dijete ne želi jesti u vrtiću, jer je za njega novo okruženje. Uvijek budite iskreni prema svom djetetu, poštujte ga i slušajte ga. Vjerujte svom djetetu kako bi vam moglo vjerovati!