Tabu tema 2- savršen roditelj

2020-07-23

Znate li tko je savršen roditelj? Ne onaj kojeg nam je društvo nametnulo. Ne, savršen roditelj nije onaj tko cijeli dan ne spava i samo kuka. Ne, savršen roditelj nije onaj kome je dijete savršeno čisto, uredno, uvijek nasmijano, jede, spava, sve po pravilu. Ne, savršen roditelj nije onaj kome je kuća uredna, čista bez mrvice na podu, bez mrvice prašine na komodi, sa savršeno ispoliranim kristalom. Naravno da većina teži toj savršenoj posloženosti. A zašto? Gdje su ta pravila napisana? Postoji li neki zakon za roditelje u kome sve to piše pa ga mahnito želite zadovoljiti?

Da se razumijemo, dakako da su to poželjne vrline i dakako da nekima od tih ciljeva i trebate težiti. No, trebate li stoga mahnito sve obaveze riješiti sad i odmah i mora li sve izgledati tako divno?- Mora, posebno ako je to vaš način da uspostavite kontrolu i mislite da na taj način sve kontrolirate i mislite da vam to daje osjećaj sigurnosti i posloženosti. Ako uspješno plivate u svim tim sebi nametnutim obavezama- odlično za vas! Ako ste ipak malo umorni i želite udovoljiti nekim nepisanim pravilima- slobodno razmislite i usporite (posebno s poliranjem kristala).

Možda se pronalazite u grupi onih koji nisu ni blizu savršenstvu ovdje opisanom. I to je u redu ako se vi tako osjećate u redu, ako su zadovoljene sve djetetove potrebe i ako se vi osjećate dobro u svojoj ulozi roditelja.

Vratimo se na početak- savršen roditelj, tko je to? To je onaj roditelj koji želi sve, a ne zna odakle krenuti. To je onaj roditelj koji želi samo dobro za svoje dijete. To je onaj roditelj koji misli na sebe. To je onaj roditelj koji zna sve jer dobro pozna baš svoje dijete. To je onaj roditelj koji se unatoč tome usudi reći da nešto ne zna. To je onaj roditelj.... To ste baš vi jer sve što radite- radite u najboljoj namjeri za svoje dijete!